plant phatology

نوشته شده توسط سینا

plant phatology

نوشته شده توسط سینا

چهل نکته ی طلایی در مورد "بـُر"


1-معمولاغلظت مناسب بر در حدود 50 تا 10 ppmدر ماده خشک(گیاه) است.

2-تک لپه ایها معمولاً مقدار بـُر کمتری نسبت به دولپه ایها دارند

3-معمولا علائم کمبود بـُر در گیاهان زمانی دیده می‌شود که مقدار بـُر گیاهی کمتر از 15 ppm ماده خشک باشد، سمیت بر نیز معمولاً زمانی حادث می‌گردد که مقدار بـُر گیاهی بیش از 200 ppm ماده خشک باشد

4-بور هم به صورت مولکولی (H3BO3) و هم یون (H2BO3-) می تواند جذب گیاه شود(بـُر در محلول خاک بصورت اسید بوریک وجود دارد و به همین صورت به وسیله گیاه جذب می‌شود)

5-بر هم به شکل فعال و هم غیر فعال جذب میشود.اما جذب غیر فعال آن بسیار بیشتر ازجذب فعال آن است(سرعت جذب و انتقال بـُر تابع جریان آب در ریشه است)

6-بر از گروه ‌شبه فلزات‌ بوده‌ و رفتاری‌ بین‌ فلزات‌ و غیر فلزات‌ دارد.مقدار‌ بـُر در خاک ها متفاوت‌ و از 2 تا 100 میلی گرم‌ در کیلوگرم‌ و یا حتی‌ بیشتر متغیر است(مناسبترین روش اندازه گیری بور در خاکها، روش کورکامین یا رنگ سنجی است)

7-این‌ عنصر درخاک‌ به‌ صورت‌ برات های‌ کلسیم‌ و سدیم‌ یافت‌می‌شود

8-بـُر در توسعه‌ سلولی‌، تقسیم‌ سلولی‌، متابولیسم‌ اسید نوکلئیک‌، متابولیسم‌ کربوهیدرات‌ و پروتئین‌، در تکامل‌ بافتی‌ با تأثیر در متابولیسم ‌اکسین‌ و فنل‌، توسعه‌ آوندی‌ و در انتقال‌ مواد فتوسنتزی‌ به‌ محل‌ مصرف‌ و نفوذ پذیری‌ غشای‌ سلولی‌ نقش‌ اساسی‌ دارد

9-بـُر بر ‌مقدار DNA و همچنین بر سنتز آن تاثیر دارد. مقدارRNA نیز در شرایط کمبود بْر بشدت کاهش‌ می‌یابد

10-در گیاهان‌ دارای ‌کمبود بـُر دیواره‌های‌ سلولی‌ به‌ شدت‌ تغییر یافته‌ و ضخامت‌ و مقدار عناصر آن‌ نسبت‌ به‌ وزن‌ خشک‌ کل‌ در بافتهای‌ دارای‌ کمبود افزایش‌ می‌یابد. در این‌گیاهان‌ مقدار زیادی‌ مواد پکتیکی‌ و نیز گلوکز وجود داشته‌ که‌ در مجاری‌گیاهی‌ رسوب‌ کرده‌ و انتقال‌ شیره‌ گیاهی‌ را دچار اختلال‌ می‌کند. در شرایط کمبود بـُر فنول‌ در گیاه‌ متراکم‌ شده‌ و‌ سرعت‌ جذب‌ فسفات‌، کلر و نیز گلوکز کاهش‌ می‌یابد.

11-علائم کمبود بر: کاهش رشد و آسیب قسمتهای فوقانی گیاه و ریشه و در اثر کمبود بـُر برگ ها بدشکل‌ شده‌، تغییر شکل‌ داده‌، پیچیده‌ و از رشد باز می‌مانند و‌ اغلب‌ ضخیم‌، سخت‌ و شکننده‌ می‌شوند. در اثر کمبود این عنصر همچنین میان‌ گره‌ها کوتاه‌ شده و رشد قسمتهای‌ بالایی‌ گیاه‌ متوقف‌ می‌شود، جوانه‌های‌ انتهایی ‌و نوک‌ ساقه‌ قهوه‌ای‌ یا سیاه‌ شده‌ و می‌میرند. آب‌ گزیدگی‌ و نکروزه‌ شدن‌ساقه‌ها، ایجاد لکه‌های‌ قلبی‌ شکل‌ یا تاجی‌ شکل‌ در غده‌ها، رشد مجدد و موقت‌ جوانه‌های‌ جانبی‌ که‌ باعث‌ ظهور حالت‌ بوته‌ای‌ شدن‌ گیاه‌ می‌شود نیز از علائم کمبود بـُر است. در مرکبات ابتدا لکه های آبگز روی برگهای جوان ظاهر می شود که بعدا" قهوه ای یا خشک می شود . رگبرگها ضخیم و شکافدار، میوه ها کوچک و چروکیده شده و ماده صمغ مانندی در داخل آنها جمع می شود و پوست میوه سخت و سفیده ضخیم می شود.

12-علائم زیادی بر : بی رنگی و لکه دار شدن حاشیه برگها و همچنین مرگ حاشیه برگها

13-بر درانتقال کلسیم در گیاه و تنظیم نسبت کلسیم به پتاسیم در بافتهای گیاهی، سنتز پروتئین، رشد ریشه، متابولیسم چربی و سنتز پکتین، تشکیل دیواره سلولی و نقل و انتقال مواد در بین سلول ها نقش مهمی‌ایفا می‌کند. بـُر ‌بر فعالیت IAA اکسیداز در ریشه‌ها تاثیر می‌گذارد.

14-تنک‌ شدن‌ ریشه‌ها و ظهور تعداد زیادی‌ ریشه‌های‌کوچک‌، ضخیم‌، چماقی‌ شکل‌ و قهوه‌ای‌ رنگ‌ از دیگر علایم‌ کمبود بـُر می‌باشند

15-به‌ علت‌ پویایی‌ نسبی‌ کم‌ بـُر در گیاه‌، علائم‌ کمبود ابتدا در برگ‌های‌جوان‌ ظاهر می‌شود. اولین‌ علامت‌ کمبود بـُر در گیاه‌ توقف‌ رشد جوانه‌انتهایی‌ است‌ که‌ بلافاصله‌ پس‌ از آن‌ برگ‌های‌ جوان‌ می‌میرند. مرگ‌ منطقه ‌مریستمی‌و کاهش‌ تشکیل‌ میوه‌، همچنین‌ بد شکل‌شدن‌ و ترکیدن‌ میوه‌ها و تنه‌ درخت‌ و ایجاد لکه‌های‌ چوب‌ پنبه‌ای‌ از دیگر علائم‌ کمبود بْر می‌باشند. یکی‌ از سریعترین‌ واکنش‌ها نسبت‌ به‌ کمبود بـُر توقف‌ رشد طولی‌ ریشه ‌است‌ که‌ باعث‌ می‌شود ریشه‌ به‌ صورت‌ تنک‌ در آمده‌ و کپه‌ای‌ شکل‌ شود

16-گیاهانی همچون چمن، گندم، جو،خیار، باقلا، لیمو، کتان، فلفل، تمشک، چاودار، توت فرنگی. نیاز کمی به بر دارند

17-گیاهانی همچون آلبالو، گیلاس، پنبه، پیاز، گلابی، سیب زمینی، اسفناج، گوجه فرنگی، هویج، کاهو، هلو، تربچه. نیاز متوسطی به بر دارند

18-گیاهانی همچون یونجه، سیب، انواع کلم، شبدر، کرفس، خردل، بادام زمینی، انگور، چغندرقند، آفتابگردان، شلغم نیاز بالایی به بر دارند

19-بـُر بر مقدار قند چغندر قند و نیشکر اثر گذاشته، کمبود آن سبب‌ کاهش‌ قند در آن‌ها می‌شود.همچنین بر در محصولات ریشه‌ای مانند چغندر قند و سیب زمینی، در انتقال مواد فتوسنتزی خیلی موثر است

20-بر در کاهش بعضی از بیماری ها نظیر آتشک گلابی نقش دارد

21-بـُر قابل جذب توسط گیاه در خاک با افزایش یون کلسیم کاهش می‌یابد، غلظت‌ کلسیم و منیزیم در گیاهان‌ دارای‌ کمبود بـُر به‌ تربیت‌ 3 و 2 بار کمتر از گیاهان‌ بدون‌ کمبود می‌باشد

22-معمولا خاک‌های‌ حاصل‌ از رسوبات‌ دریایی‌ بر زیادی در خود دارند

23-برمقاومت گیاهان را به سرما و بیماری ها افزایش می‌دهد

24-انتقال و حرکت بـُر در گیاه نسبتاً کم است و در نتیجه غلظت آن در قسمت پائین گیاه بیش از قسمت بالای آن است

25-بور و مولیبدن نسبت به سایر آنیون ها از قبیل کلر و نیترات با قدرت بیشتری جذب سطحی می شوند

26-عناصر بور، فسفر و سیلیسیم در واکنش های انتقال انرژی در سیستم های گیاهی دخالت دارند

27- معمولا آب های‌ مناطق‌ خشک‌ نیز در حدود ppm2 بـُر دارند(از بین‌ تمامی‌منابع‌ آلوده‌ کننده‌، آب‌ آبیاری‌ مهمترین‌ عامل‌افزایش‌بـُر در خاک‌ است‌، غلظت‌ بـُر تا میزان‌0/3میلی‌گرم‌ در لیتر در آب‌ آبیاری‌ برای‌محصولات‌ حساس‌ به بـُر نظیر درختان‌ میوه‌ و لوبیا، 2-1میلی‌گرم‌ در لیتر برای‌گیاهان‌ نیمه‌ مقاوم‌ مثل‌ جو، ذرت‌ و سیب‌ زمینی‌ و 4-2 میلی‌گرم در لیتربرای‌ گیاهان‌ مقاوم‌ مثل‌ یونجه‌ و چغندر قند ‌ مشکلی‌ ایجاد نمی‌کند.)

28-کمبود بور باعث بیماری شانکر یا چوب پنبه ای شدن درخت سیب می شود

29-بـُر در عمل لقاح‌بر روی‌قابلیت‌زنده‌بودن‌دا نه‌گرده‌، جوانه‌زنی‌و رشد لوله‌گرده‌تأثیر می‌گذارد. کمبود بـُر انتقال مواد قندی را در توسعه گل دهی با کاهش میزان قند شهد، کاهش می‌دهد

30-انتقال بخش اعظم بـُر از طریق آوندهای چوبی انجام می‌گیرد. پیدایش نشانه های کمبود بـُر در بافت‌های جوان نیز به علت وابستگی انتقال آن به جریان شیره خام است

31-غلظت بور در خاکهای آهکی بیش از خاکهای اسیدی است ولی میزان فعالیت آن در خاکهای آهکی کمتر است(به‌ علت‌ واکنش‌ متقابل‌ بین‌ کلسیم‌ و بـُر، جذب‌ این‌ عنصر در خاک های‌ آهکی‌ به‌ دشواری‌ انجام میشود)

32-تحرک و غلظت بـُر در آوند آبکش کم است و نمی‌تواند بسهولت از برگ های بالغ حرکت کند زیرا چرخه تحرک بـُر بین آوندهای آبکش و چوبی در برگ است. البته در موارد کمبود، بـُر می‌تواند از برگ های بالغ به سایر بخش های گیاه حرکت کند

33-دامنه ضروری بودن و سمیت بور خیلی کوتاه است. حد کمبود و زیاد بود بور در برگهای جوان 1-5 PPM است

34-سرطان گیاهی Girdle یا Canker به علت کمبور بور بوجود می اید

35-جذب‌ بـُر توسط گیاه‌ با pH و غلظت‌ بـُر موجود در خاک رابطه نزدیکی دارد. جذب‌ بـُر با افزایش‌ pH کاهش‌ می‌یابد بخصوص‌ در خاک‌های‌ آهکی‌ و خاک‌های‌ دارای‌مقدار رس‌ زیاد این‌ امر تشدید می‌شود. جذب‌ بر همچنین‌ در شرایط خشکی‌ به‌ دلیل‌ کاهش‌ تحرک‌ بـُر و پلیمریزه‌ شدن‌ اسید بوریک‌ کاهش‌می‌یابد.

36-قابلیت‌ جذب‌بـُر در خاک به‌ عواملی‌ چون‌ بافت‌ خاک‌، مینرالوژی‌ رس ها، مواد آلی‌، درجه‌ حرارت‌ و مقدار رطوبت‌ بستگی‌ دارد.در شرایط کمبود رطوبت و افزایش عمق خاک، میزان جذب بـُر توسط گیاه کاهش می‌یابد

37-بـُر در محصولات‌باغی‌دو نقش‌متفاوت‌فیزیولوژیکی‌� �� � تغذیه‌ای‌دارد.بـُر بیشتر در بساک و کلاله و تخمدان متمرکز می‌شود و این تراکم گاهی به دو برابر غلظت آن در ساقه می‌رسد. نیاز گیاهان ‌نسبت‌به‌ بـُر متفاوت است، ‌ولی‌معمولا نیاز درختان‌میوه، ‌قابل‌توجه‌می‌باشد

38-در اثر کمبود بور در چغندر پوسیدگی طوقه و مرکز ریشه رخ می دهد و در شلغم ریشه ها توخالی و شکننده می شوند و در کرفس ساقه ها ترک می خورند. به طور کلی در شرایط کمبود بور در گیاه، بیماری شانکر (چوب پنبه ای شدن) ایجاد می گردد

39-در pH بالاتر از 8 و در خاک های‌ آهکی‌، میزان‌جذب‌ بـُر به‌ مقدار زیادی‌ کاهش‌ می‌یابد و بر در خاک‌های‌ سبک‌، بر در اثر بارندگی‌ یا آبیاری‌ شسته‌شده‌ و از دسترس‌ گیاه‌ خارج‌ می‌شود.

40-از میان‌عناصر کم مصرف‌، بـُر دارای‌بیشترین‌اهمیت‌در فرایند تشکیل‌میوه‌است .بْر در درختان خزان کننده و همچنین در هسته دارها برای افزایش تشکیل میوه و جلوگیری از ریزش میوه و افزایش حرکت دانه گرده در لوله گرده و لقاح با تخمک، ضروری است


منبع:http://ghalampardazan.com